сряда, 4 октомври 2017 г.

Встъпителни думи за хипнозата





Хипнозата е сравнително нов метод за въздействие върху душата/психика. Съществува от има-няма 260 години. Това е официалната й възраст тук, у нас, в Европа. И като едни его-евроцентрици приемаме появата на месмеризма за начало на хипно-терапевтичните опити. Франц Антон Месмер е човекът, започнал да вкарва в състояние на транс очарованата публика. Светлите умове на онова време бързо разбират две неща - първото е,че това трансово състояние не е плод на магнетичния флуид (както твърди Месмер), а на въздействието и присъствието на оператора. Второто важно откритие е, че тази техника може да служи в полза на медицината. Месмеризмът бързо бива дискредитиран като практика, но той оставя две неща за бъдещето - самата дума “месмеризъм” и до днес се употребява в английския като синоним на хипнозата, но не и в средите на специалиститие. Другото е идейна основа за търсене на истинско хипнотично състояние.


Произходът на хипнозата обаче и до днес се отразява на нейната репутация. Дълго време хипонтизатори са били или талантливи чаровници, забавляващи публика срещу заплащане, или напредничави лекари, които са я употребявали за най-висше благо на пациентите си и често са заплащали за тази своя иновативност с изхвърляне от гилдията и обявяването им за шарлатани, независимо от клиничните им успехи. В това отношение много малко се е променило за последните 260 години.


Преди да поговорим за хипнозата и хипнотерапията днес, трябва да постоим още малко в миналото, за да стане ясно защо работим с техниките, с които работим. За хипноза и хипнотичен сън за първи път говори английският лекар Джеймс Брейд. Неговото определение е всъщност “невро-хипнотичен сън” тоест един вид “заспиване “ на нервната система, но без да се постига транс или друго безсъзнателно състояние. Това се случило в средата на 19в. От него започва истинското развитие на хипнозата и хипнотерапията. За изключително дълбоката степен на неразбиране що е хипноза и какво прави тя на човека, може да се види от мнението на френския нерволог Шарко - учител на Фройд и съвременник на Брейд , че хипнозата е вид хистерична проява на личността.

Въпреки, че се отказва от този път на развитие, трябва да споменем и работата на Фройд в полето на хипнозата. Няколко десетилетия Фройд е практикувал хипноза, за да доведе пациента до състояние на дълбок регрес. Въпреки, че Фройд се отказва от него, този стил на работа прераснал в модерния  стил хипноанализа.

Хипнотерапията е по същество еклектична техника.В студио шен работи с ъс средствата на хипнозата, комбинирани със силата на творческата мисъл, внушението и визуализацията. Нашата цел не е заравяне в дълбинната психология чрез регресивна хипноанализа. Ние сме практически ориентирани към краткосрочна поведенческа промяна,която в рамикте на обозримо време да промени нагласата и дори поведението спрямо специфични външни дразнители. Ние работим с тревожността като цяло, която може да е породена от разнообразни причини: страхови състояния, проблеми със съня, ниско самочувствие, липса на самоувереност в социални ситуации, борба с вредни навици, неспецифични (които клиентът не е в състояние да определи или назове) тревожни състояния.

Хипнотерапията на проблеми в поведението  е най-кратката вербална терапия. Един терапевтичен курс отнема 5-6 седмици там, където анализата отнема месеци.

Вълнуваща част от терапевтчния процес е обучението на клиента, което естествено се случва в процеса на работа. Която и да е терапия рано или късно трябва да приключи и е важно клиентът с какви инстументи ще разполага, когато бъде оставен да води нормалния си самостоятелен живот. Терапията прави необходимото, за да започне един нов начин на съществуване, обаче реалните житейски обстоятелства предлагат напрежение и изпитания, в които всеки от нас има нужда от подкрепа. Вместо да звъните на писхоаналитика си, обучението по самохипноза, което тече успоредно с терапията, дава възможност да облекчите преживяването си и да използвате метода творчески в ситуация, в която няма на близо специалист. 

Изключително важно е да се спомене, че хипнозата, противно на всички митове е съзнателен процес. човек чува всичко, което се случва около него, просто е в състояние на дълбока отпуснатост, както при мечтаене. Чрез хипнозата вие сте в състояние да заложите мощни внушения директно в подсъзнанието си. Хипнозата всъщност представлява въвеждане на човек в състояние на изменено, стеснено съзнание. Тя е подобна на съня, но не е съвсем сън, защото хипнотизирания продължава да възприема информацията, постъпваща отвън.

Контраиндикациите за хипнотерапия са малко и се установяват още при първоначалния задължителен разговор. Тя е едно трениране на въображението, чрез което се разширяват максимално възможностите на човек - от специалните и рядко използвани, до ежедневни и рутинни. Това са въвеждащи думи за същината на метода, с който Студио ШЕН работи. По-нататък ще се опитаме да проследим истинските корени на това изкуство, практикувано във всички култури по света. Предимството на предлагания от ШЕН метод на хипнотерапия е, че тя е “нагласена” , разработена от западни специалисти, за западно-мислещи хора, към които за -изненада - спадаме и ние, българите.

Според Британската Медицинска Асоциация хипнотерапията, основана на свидетелства, е доказано ефективна при третиране на :

  • Физическа болка 
  • Безсъние 
  • Тревожност 
  • Свързани със стреса (психосоматични) състояния
Най-общо тя е отлични резултат в областта на разстройства, породени от навици т.нар. “ habit disordesr” . В немалка част от случаите на зависимост също може да има значими резултати. Изобщо, използвана по подходящ начин, хипнотерапията може да се справи с вредните навици. 

Заповядайте в Студиото ни и се уверете сами! 

Ще завършим статията с разчупването на някои митове, свързани с хипнозата:



  1. Хипнотизаторът има магически възможности. Това е изцяло невярно. Хипнотизаторът е едно напълно обикновено човешко същество, което е усвоило способността да прилага внушение с цел постигането на желани резултати.
  2. Човек може да бъде хипнотизиран и принуден да върши неща против своята воля. Абсолютно невярно! Преди всички, никой не може да бъде хипнотизиран, ако сам не желае това. Пациентът трябва изцяло да сътрудничи, за да може да бъде осъществена хипноза. На второ място – никой, който е под хипноза, не може да бъде накаран да върши неща, които не би направил и по собствена воля в състояние извън психоза. По време на хипнозата пациентът може да избере дали да приеме, или да отхвърли дадено внушение. Ако му бъде подадено някакво потискащо го внушение, той по свой избор най – вероятно ще излезе от хипнотичното състояние и ще си тръгне.
  3. Единствено слабо интелигентните хора могат да бъдат хипнотизирани. Отново невярно. Вярно е обратното. Колкото една личност е по – интелигентна, толкова е по – лесно тя да бъде хипнотизирана. Разбира се при определени случаи на умствени заболявания хипнозата е невъзможна. Но почти всеки, който иска да бъде хипнотизиран, може да бъде хипнотизиран. Само около 1 % от хората не могат да бъдат поставени под хипноза: отчасти поради психически заболявания, отчасти заради причини, които не можем да разберем.
  4. Хипнотизираният е в транс или в безсъзнание. Това в никакъв случай не е така. Пациентът, който е под хипноза, е изцяло буден и съзнаващ. Той напълно е фокусирал вниманието си в посочената от хипнотизатора област и е податлив на странично разсейване.
  5. Човек може да не успее да излезе от състоянието на хипноза. Това е напълно невярно. Дори ако операторът падне мъртъв след като е хипнотизирал пациента, то последният може напълно лесно да излезе от това състояние. На пациента може да се случат две неща: или да изпадне в краткотраен сън и после да се събуди, или да отвори очи, защото гласът на оператора е липсвал за известно време.
  6. Добрите резултати задължително се постигат чрез дълбока хипноза. Невярно. Всяка степен на хипноза – от повърхността до много дълбока, може да донесе положителни резултати.



Няма коментари:

Публикуване на коментар