вторник, 2 февруари 2016 г.

Цветовете на 2016-та

 Цветовете на годината 

розово и бледосиньо 

 

Излезе на бял свят новата цветова комбинация за тази година, цветовете, които ще откриваме в модните колекции и дизайнерските решения. От гледна точка на философията на духовните терапии, това може би не е толкова важно. Те винаги са работили с цветове и то с всички цветове, така че налагането по рекламен път на една или друга цветна мода е наистина без особено значение за големите им цели.

Обаче

Не само съдържанието влияе на формата, а и обратно - мощно налагана форма променя съдържанието в съвсем достатъчна степен, така, че да е важно да отделим време и да разгледаме какво точно ще наложи тази форма. Затова и ще разгледаме тези цветове, като един гигантски не-личен избор, който обаче ще  определя до голяма степен настроенията ни и ще слага невидим отпечатък върху поведението ни. Нека мислим за розово и бледосин като за припев, който ще се закача за всеки излязъл хит, ще украси едни, ще унищожи друг...
Розовото и бледо синьото имат превратна история в европейската цветна палитра, история достойна за трилър в стил Дан Браун, защото точно така цветовете са изпращали скрити послания , а на яве са сменяли значението си.

Синьото започва живота си като духовен цвят, прошепнат в ухото на Мойсей като един от задължителните цветове с религиозно значение, по-късно го откриваме в картините, фреските и иконите като дреха на на Исус и най-вече като робата на Богородица.Синьото на бебешките очи и на малките котенца. Бледосин е дълбокият душевен покой и пълната вътрешна тишина. хармония с великото бледосиньо на небето. Желанието да слушаме притчи и истини, да даваме доверие и да го получаваме.

Розовото има по-особен път. дали се е появило в палитрата като вдъхновение от измиваната кръв или от естествената розовост на младото лице, или пък от недостиг на безценна и понякога забранявана за употреба от обикновените хора червена  - не знаем. Розовобуза е зората и началото на обещаващия ден. истинското раждане на розовото обаче става много късно, като масов цвят се налага едва през ХХ в. в модните салони на Париж.
С времето възрастта за употребата му стремително лети надолу, докато не се превръща в днешния образ и подобие на малко момиченце.
Розова е захарната любов, сладостна и нежна, галеща и обещаваща всичко.

Необходимо е обаче да излезем от тези безметежни простори на истина и любов, и да видим в какво се превръщат мечтите. Няма по-добро пояснение за настъпилата метаморфоза от заглавието на този прекрасен филм. Синьото  и бледосиньото са се превърнали в един от цветовете на военните, на униформата, дори и на тази, наречена бизнес костюм и за мъже и за жени. цвят на институции и груб авторитет. От главата на Богородица в знак на военна власт.
Розовото се явява неприемлив цвят за огромни групи от населението. Узурпирано е за,а не от - защото не те избират - момиченцата и когато в розово се издокара зряла жена е гледана доста подозрително, освен ако не е кралицата или....много  стара жена. Задушаваща любов и милитаризъм - това е тъмната страна на тези въздушни и ефирни цветове.


От гледна точка на цветната система Аура-Сома, цветовете на годината можем да открием в нейните цифри, където се крият бутилка №20 - Звездното дете и №16 - Виолетовата мантия
Връзката между тези две бутилки е много интимна и това се вижда във виолетовата енергия, която излъчват. И двете са свързани със седмата чакра, която се намира на върха на главата. Тя е въплъщение на енергията ни, а цветът и е.. виолетов.
Повече за тях - друг път. Сега да се върнем на темата.

Цветовете са като хората - имат блестящи и тъмни страни. цветовете на 2016-та бледорозовото и бледосиньото са божествени цветове, дават ни усещане че сме обгърнати от божия любов и небесна грижа, помагат ни да започваме спокойно начинанията си и да се чувстваме пазени отгоре. Двата в комбинация са истинско докосване до други реалности, пълно спокойствие и абсолютна вътрешна хармония.

Екипът на Студио ШЕН ви желае една уникална година, изпълнена с цветове, емоции, здраве и радост!

Няма коментари:

Публикуване на коментар