вторник, 16 октомври 2018 г.

Увод в една нова тема за сливането на духовност и наука



Ние, в студио ШЕН, сме горещи застъпници на идеята, че бъдещето е в т.нар. гранични изследвания  - там, където се откриват неподозирани връзки и възможности между клонове на познанието, смятани за напълно несъвместими, “кръвни врагове” и наричащи се едни друг “пълни глупости”.

Е, ние ви приканваме да погледнем с какво са пълни наистина тези “глупости” и дали в тях не е ключът към собственото ни еволюционно развитие и смисъл.

Ще се постараем да поддържаме рубрика, която показва най-новите течения в науките и одушевяването им. Те не са супер практични и пряко свързани с решаването на здравни, материални, и социални проблеми, но са онази нова вълна в мисленето, от която зависи бъдещето ни като вид.

Това са и клонове на науката, в които и ние като талантлива нация, бихме могли да участваме, защото експериментите и теориите зависят само от желанието на учения да ги измисли и опише. Смятаме, че трябва да има достатъчно подготвени и информирани хора в нашата страна, а не да бъдем изненадвани и да останем в страни от този фантастичен процес.
Много неща се правят и в България и не ще се опитаме да бъдем полезни, като посочваме къде в българските научни лаборатории и висши учебни заведения има хора, които правят тази нова наука.

Започваме с тема посветена на одушевеността на науката. 
Публикуваме със значителни съкращения есето на Стефан Хардинг, издадено от Шумахер Колидж, защото то показва как изглежда новото научно мислене и позволява да надникнем в това, какво се преподава в едно уникално висше училище.

Няма коментари:

Публикуване на коментар