сряда, 28 декември 2016 г.

Съществуват ли коледни цветове

Спорът около коледните цветове, Кока-Кола, символите и всичко останало...
Коледните празници вече отминават, но усещането за бляскавост ще остане поне до Новогодишните празници, а защо не и по-късно, до Йорданов ден. След него традицията ни позволява вече да махнем украсата.
Тъй като се грижим за задълбочаван на разбирането за цветовете и светлината, не можем да отминем този празник, който се върти около избухване на сетивата във всички посоки и светлина струи отвсякъде.
Всяка година гледаме и слушаме за "тазгодишната тенденция в коледната украса"- в класическо червено, златно, "опушено" и дори черно...Всяка година се намира и някой, който да напомни,че видът на добрия старец е плод на една супер успешна рекламна кампания и оттам - Кока-Кола е виновна за всичко...
Вместо да цъкаме с език пред тази мащабна "конспирация", предлагам да се запитаме защо този рекламен образ се вписа за нула време в образността на един от най-големите християнски празници, бързо откъсвайки се от продукта и превръщайки се в символ.
Ние няма да дискутираме самия образ, което си е истински гъдел за хора с вкус към психологията и културологията, а ще се спрем върху цветовете. Тройката червено-зелено-бяло.
Ние българите нямаме нужда да ни се обяснява надълго и нашироко жизнеутвърждаващата комбинация бяло/червено. Заредени сме по рождение с усещане за мощната жизнена сила,, съчетана с чистота на помислите и действията.

Началото на всичко е червено, това е началото на Новата година, белязана от 2017-тото Рождение на божественото дете Иисус, това е началото на новогодишните празници, които завършват с календарното отбелязване на поредната Нова година. Червеното е зараждащата сила, за да се роди и Новото Време, да започне Нов Цикъл, да подновим усилията в делата, които вече сме подхванали...... Червеното е атрибут на царската власт. Учудващо ли е тогава, че облечения в червено Дядо Коледа шества по света в умовете и сърцата на деца и възрастни и....е така добре приет от всички християнски деноминации. С червени ботушки потропва дори комунистическия Дядо Мраз - царският цвят е станал и цвета на париите.

Зеленото, за което вече сме говорили, а през 2017 ще имаме поводи да говорим още, е  най-разпознаваем цвят за лечение чрез природата. От билколечението до лечебните и зареждащи разходки сред природата. В Европа има удивително разнообразие от иглолистни вечнозелени дървета, разпространени от най-южните до най-северните части на континента. Присъствието на бодливото зелено дръвче е и обещание за свежест и надежда, и отглас на присъствието на световното дърво от езическите времена, което е свързвало небесния , земния и подземния светове. Чрез коледното дърво празнуваме зимното единение на трите свята и присъстваме на раждането на новия цикъл.



Третият цвят е по-скоро фон, на който се разиграва драмата на празника на светлината. За основните значения на бялото сме говорили, затова можете да погледнете в другите статии тук. В зимното бяло и неговото присъствие в празниците има и един чисто човешки, земен елемент. Това е все по-силно присъстващата радост от снега и здравия зимен студ. От позицията на жители на 21 век ние наистина можем да се радваме на студа и леда. Това е част от гордостта ни на хора, приспособили  живота си така, че страховитата зима вече да е източник на радост и наслада - естетическа и преживелищна. Може би една от най-сериозните демонстрации на цивилизацията е "опитомяването" на зимата. Това е една от многото причини снежно бялото да е фон и спътник на коледните цветове.


И така в един рекламен образ има толкова много символика и внушения в най-разнообразни посоки, че е олицетворил Голямото Добро Нещо, което поне веднъж в годината стопля живота на всеки, който си е дал труда да го забележи.

Нека да бъдат светли празниците и мъдростта на зимата да ни подкрепя през цялата година.

събота, 25 юни 2016 г.

Нашият ШЕН през лятото


Лято е и времето ни започва да се отмерва спрямо ваканционните ни планове или всяка друга възможност да напуснем градовете поне за ден.
Между отпускарските дни обаче, се нижат и работни, в които можем да свършим наистина полезна "сезонна" работа за себе си.
Според китайския календар отдавна сме в горещия сезон, което носи специфични изисквания към тялото и душата ни, към нашия шен.
Лятото е Югът- най-благоприятната посока за китайците. Чрез активизиране на тази посока човек се радва на слава и признание. Това е огън, топлина, посоката на движение е нагоре. Телесните органи, съответстващи на тази посока и сезон, са сърцето, тънките черва и кръвообращението.
Китайците съветват в периода на максимална активност на даден орган, да се погрижим за него, да се постараем да облекчим работата му и ако е здрав - да му помогнем да развие максимален потенциал. Това означава да облекчим работата на меридиана на сърцето, който е червен на цвят  и  меридиана на тънките черва, който е с жълтооранжев цвят.
Да погледнем за момент какви проблеми могат да възникнат през този сезон за нашето общо телесно и душевно добруване. Като цяло това е време на развихряне на космическия принцип Ян и неразположенията, произтичащи от  горещината - горещина на тялото, обилно потене, възбудено психично състояние, сухота в устата, жажда и обща слабост. Възможни са ускорен пулс, нарушения в храносмилателния тракт, особено свързани дейността на тънките черва и световъртеж. Това е добре познатата ни картина на летни неразположения.
Добре е обаче да погледнем и психическата страна на нещата. Тук можем да открием както едно възбудено, свръх приповдигнато душевно състояние, така и апатия, и затъпено състояние на мисълта в следствие на летните жеги.
Както не веднъж сме твърдели в този блог, китайците смятат, че опитите да се балансира душевно-духовната страна на човека е път за повлияване на физиологичните процеси. Така стигаме до идеята за "охлаждане" на емоциите, страстите и душевните вълнения, с които натоварваме лятото. Китайската страст към умереност не ни е позната, а особено през лятото сме склонни да гледаме на нея с велико презрение. Ако сега не се нащуреем, то кога. Това се дължи на свръхнатовареност на меридиана на сърцето, който преекспонира нашия шен и ни кара да се чувстваме всемогъщи и недосегаеми.
За да запазим ума трезв, да не изпускаме страстите извън контрол и да не изпадаме в състояние на един душевен "Слънчев бряг"(т.е. ваканционното място с всичките му съмнителни екстри), трябва да намерим начин да охлаждаме системата.
За древните китайци е било повече от ясно, че това охлаждане става с активиране на противоположното.
Следователно лятото е сезонът на профилактика на системата бъбреци-пикочен мехур, профилактика и охлаждане чрез подобряване на кръвообращението и работата на отделителната система.  Колко красиво и елегантно.
Югът се балансира от Севера; сърце-тънки черва   се балансират от бъбреци-пикочен мехур. За да процъфтява Югът-сърце и да просперира общественият живот на човек, трябва да се профилактира и обгрижва Северът-бъбреци, бизнесът и кариерата.
Следователно пийте полезни течности и се хранете съобразно нуждите на сезона. Течностите не само ще охладят лятната горещина на сърцето, но и ще активират кръвообращението и ще профилактират бъбреците, като ги подготвят за зимата. Червените череши, динята - идеални вкусово и цветово. Внимаваме и как натоварваме храносмилателната система през лятото - да не създаваме прекалена работа на застрашения от ентеровируси  храносмилателен тракт и тънки черва.
В заключение трябва да се добавят и лечебните цветове на сезона - червено и златисто оранжево за стимулиране на активните органи. Но в добавка  синьо и бяло за профилактика на противоположните охлаждащи зимни органи.

вторник, 29 март 2016 г.

Aura-Soma-Colour-Care-System

Какво представлява системата Аура-Сома?

 

 

Аура-Сома е хроматерапевтичен метод, базиран на интуицията и на личния избор на цветове. Той е открит от британската фармацевтка и киропрактик Вики Уол през 1983, Този метод използва части от И Дзин, Таро и Кабала, концепции от китайската медицина, юнгианската и интегралната психологии. Аура-Сома не е терапевтична система в медицинския или психологическия смисъл на думата. Тя се занимава с отговор на въпроса Какво лежи зад неразположенията в личния път на развитие - трудностите, които го съпътстват и пречат на доброто разположение на духа. Аура-Сома по никакъв начин не може да се свързва със системи за предсказване или предвиждане. Тя работи със символи, появяващи се в личния избор на цветове.

Системата Аура-Сома дава сила да поемете отговорност за собствения си живот по нов начин, за по-успешно справяне с предизвикателствата. Тя е ненатрапчив, доброволно избран начин за пътуване, разказване и развитие на собствения потенциал, чрез използване на двуцветни Еквилибриумни стъкленички. Оглеждането в цветовете помага да опознаем енергията на собствената ни личност така, че да имаме повече място за личен избор в придвижването ни от момент към момент. Нашата същност привлича Нашият живот. 

Аура-Сома използва малко познатия език на цветовете и енергиите на трите царства - на Растенията, на Минералите и на Светлината. Това е пътят, по който тази удивителна система помага за дълбоко разбиране и осъзнаване. Употребата на цветовете може да ни помогне да се докоснем до даровете, които носим като личности и ни помагат да развием собствения потенциал.


НИЕ СМЕ ЦВЕТОВЕТЕ, КОИТО ИЗБИРАМЕ
И ТЕ ОТРАЗЯВАТ НАШИТЕ НУЖДИ!!!



Консултацията

 


Консултацията е една възможност за нас да открием нашите истински цветове, като част от дъгата, каквато е всеки човек. Докато изследваме цветните комбинации на стъкленичките, те ни докосват и въодушевяват. Консултантът е там, само за да ни помогне да направим първите стъпки в света на цветовете. Когато се изправим пред вълшебните редове от Еквилибриумни стъкленички, ни се предоставя възможност да опознаем себе си на дълбоко ниво. Селекцията на четири бутилки, измежду 114, които ни говорят най-много в този момент, е най-важната и специална част от консултацията. Това е мястото, където клиентът поема отговорност за себе си и за пътищата, които сам си отваря.

Консултацията се състои в избор на цветове и дискусия върху особеностите на този избор. Тя протича в онази насока, която посетителят сам зададе като приоритетна.
Всяка консултация засяга три аспекта: състояние на енергията в дадения момент; причини за съществуващите в момента проблемни теми; тенденции и идеи за най-добро канализиране на енергията в този момент, предимно чрез цветни решения. Цялата информация за работа по трите аспекта е закодирана в избора на цветни комбинации, който е направен. Консултантът не добавя нищо, не влияе и не насочва избора, и не нарушава естествения процес на разбиране на цветовете чрез канализиране на информация. Той само подпомага посетителя да разбере този език на душата си, която му говори в багри и краски. 

Аура-Сома е подходящ метод както за възрастни, така и за деца.

В консултацията фокусът е върху осъзнаването - не се поставят диагнози, не се назначават лечения, не се третират медицински въпроси или патологични състояния. Аура-Сома не е лекарствен продукт и не замества компетентна медицинска помощ.

За повече информация може да посетите международния сайт на Аура-Сома
както и нашия сайт, на Студио ШЕН

При нас може не само да усетите ползите от Аура-Сома консултацията, но и да я съчетаете по избор с Астрология, Даоска Йога и/или Музикотерапия!

Очакваме Ви!

вторник, 2 февруари 2016 г.

Цветовете на 2016-та

 Цветовете на годината 

розово и бледосиньо 

 

Излезе на бял свят новата цветова комбинация за тази година, цветовете, които ще откриваме в модните колекции и дизайнерските решения. От гледна точка на философията на духовните терапии, това може би не е толкова важно. Те винаги са работили с цветове и то с всички цветове, така че налагането по рекламен път на една или друга цветна мода е наистина без особено значение за големите им цели.

Обаче

Не само съдържанието влияе на формата, а и обратно - мощно налагана форма променя съдържанието в съвсем достатъчна степен, така, че да е важно да отделим време и да разгледаме какво точно ще наложи тази форма. Затова и ще разгледаме тези цветове, като един гигантски не-личен избор, който обаче ще  определя до голяма степен настроенията ни и ще слага невидим отпечатък върху поведението ни. Нека мислим за розово и бледосин като за припев, който ще се закача за всеки излязъл хит, ще украси едни, ще унищожи друг...
Розовото и бледо синьото имат превратна история в европейската цветна палитра, история достойна за трилър в стил Дан Браун, защото точно така цветовете са изпращали скрити послания , а на яве са сменяли значението си.

Синьото започва живота си като духовен цвят, прошепнат в ухото на Мойсей като един от задължителните цветове с религиозно значение, по-късно го откриваме в картините, фреските и иконите като дреха на на Исус и най-вече като робата на Богородица.Синьото на бебешките очи и на малките котенца. Бледосин е дълбокият душевен покой и пълната вътрешна тишина. хармония с великото бледосиньо на небето. Желанието да слушаме притчи и истини, да даваме доверие и да го получаваме.

Розовото има по-особен път. дали се е появило в палитрата като вдъхновение от измиваната кръв или от естествената розовост на младото лице, или пък от недостиг на безценна и понякога забранявана за употреба от обикновените хора червена  - не знаем. Розовобуза е зората и началото на обещаващия ден. истинското раждане на розовото обаче става много късно, като масов цвят се налага едва през ХХ в. в модните салони на Париж.
С времето възрастта за употребата му стремително лети надолу, докато не се превръща в днешния образ и подобие на малко момиченце.
Розова е захарната любов, сладостна и нежна, галеща и обещаваща всичко.

Необходимо е обаче да излезем от тези безметежни простори на истина и любов, и да видим в какво се превръщат мечтите. Няма по-добро пояснение за настъпилата метаморфоза от заглавието на този прекрасен филм. Синьото  и бледосиньото са се превърнали в един от цветовете на военните, на униформата, дори и на тази, наречена бизнес костюм и за мъже и за жени. цвят на институции и груб авторитет. От главата на Богородица в знак на военна власт.
Розовото се явява неприемлив цвят за огромни групи от населението. Узурпирано е за,а не от - защото не те избират - момиченцата и когато в розово се издокара зряла жена е гледана доста подозрително, освен ако не е кралицата или....много  стара жена. Задушаваща любов и милитаризъм - това е тъмната страна на тези въздушни и ефирни цветове.


От гледна точка на цветната система Аура-Сома, цветовете на годината можем да открием в нейните цифри, където се крият бутилка №20 - Звездното дете и №16 - Виолетовата мантия
Връзката между тези две бутилки е много интимна и това се вижда във виолетовата енергия, която излъчват. И двете са свързани със седмата чакра, която се намира на върха на главата. Тя е въплъщение на енергията ни, а цветът и е.. виолетов.
Повече за тях - друг път. Сега да се върнем на темата.

Цветовете са като хората - имат блестящи и тъмни страни. цветовете на 2016-та бледорозовото и бледосиньото са божествени цветове, дават ни усещане че сме обгърнати от божия любов и небесна грижа, помагат ни да започваме спокойно начинанията си и да се чувстваме пазени отгоре. Двата в комбинация са истинско докосване до други реалности, пълно спокойствие и абсолютна вътрешна хармония.

Екипът на Студио ШЕН ви желае една уникална година, изпълнена с цветове, емоции, здраве и радост!