събота, 25 юни 2016 г.

Нашият ШЕН през лятото


Лято е и времето ни започва да се отмерва спрямо ваканционните ни планове или всяка друга възможност да напуснем градовете поне за ден.
Между отпускарските дни обаче, се нижат и работни, в които можем да свършим наистина полезна "сезонна" работа за себе си.
Според китайския календар отдавна сме в горещия сезон, което носи специфични изисквания към тялото и душата ни, към нашия шен.
Лятото е Югът- най-благоприятната посока за китайците. Чрез активизиране на тази посока човек се радва на слава и признание. Това е огън, топлина, посоката на движение е нагоре. Телесните органи, съответстващи на тази посока и сезон, са сърцето, тънките черва и кръвообращението.
Китайците съветват в периода на максимална активност на даден орган, да се погрижим за него, да се постараем да облекчим работата му и ако е здрав - да му помогнем да развие максимален потенциал. Това означава да облекчим работата на меридиана на сърцето, който е червен на цвят  и  меридиана на тънките черва, който е с жълтооранжев цвят.
Да погледнем за момент какви проблеми могат да възникнат през този сезон за нашето общо телесно и душевно добруване. Като цяло това е време на развихряне на космическия принцип Ян и неразположенията, произтичащи от  горещината - горещина на тялото, обилно потене, възбудено психично състояние, сухота в устата, жажда и обща слабост. Възможни са ускорен пулс, нарушения в храносмилателния тракт, особено свързани дейността на тънките черва и световъртеж. Това е добре познатата ни картина на летни неразположения.
Добре е обаче да погледнем и психическата страна на нещата. Тук можем да открием както едно възбудено, свръх приповдигнато душевно състояние, така и апатия, и затъпено състояние на мисълта в следствие на летните жеги.
Както не веднъж сме твърдели в този блог, китайците смятат, че опитите да се балансира душевно-духовната страна на човека е път за повлияване на физиологичните процеси. Така стигаме до идеята за "охлаждане" на емоциите, страстите и душевните вълнения, с които натоварваме лятото. Китайската страст към умереност не ни е позната, а особено през лятото сме склонни да гледаме на нея с велико презрение. Ако сега не се нащуреем, то кога. Това се дължи на свръхнатовареност на меридиана на сърцето, който преекспонира нашия шен и ни кара да се чувстваме всемогъщи и недосегаеми.
За да запазим ума трезв, да не изпускаме страстите извън контрол и да не изпадаме в състояние на един душевен "Слънчев бряг"(т.е. ваканционното място с всичките му съмнителни екстри), трябва да намерим начин да охлаждаме системата.
За древните китайци е било повече от ясно, че това охлаждане става с активиране на противоположното.
Следователно лятото е сезонът на профилактика на системата бъбреци-пикочен мехур, профилактика и охлаждане чрез подобряване на кръвообращението и работата на отделителната система.  Колко красиво и елегантно.
Югът се балансира от Севера; сърце-тънки черва   се балансират от бъбреци-пикочен мехур. За да процъфтява Югът-сърце и да просперира общественият живот на човек, трябва да се профилактира и обгрижва Северът-бъбреци, бизнесът и кариерата.
Следователно пийте полезни течности и се хранете съобразно нуждите на сезона. Течностите не само ще охладят лятната горещина на сърцето, но и ще активират кръвообращението и ще профилактират бъбреците, като ги подготвят за зимата. Червените череши, динята - идеални вкусово и цветово. Внимаваме и как натоварваме храносмилателната система през лятото - да не създаваме прекалена работа на застрашения от ентеровируси  храносмилателен тракт и тънки черва.
В заключение трябва да се добавят и лечебните цветове на сезона - червено и златисто оранжево за стимулиране на активните органи. Но в добавка  синьо и бяло за профилактика на противоположните охлаждащи зимни органи.